Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΞΙΩΝ!!!!!!
























Με την ευκαιρία του παγκόσμιου συνεδρίου Αξιών «living values in education”  η παιδική βιβλιοθήκη του Δήμου Ζακύνθου συμμετείχε με τη παρουσίαση του θέματος «οι αξίες στη βιβλιοθήκη μας». Την εισήγηση έκαναν οι εθελόντριες Αλεξάνδρα Κατσαϊτου και Άννα Κλαυδιανού κάνοντας μια   αναδρομή στις δράσεις-εκπαιδευτικά προγράμματα  από το 2011 μέχρι σήμερα που είχαν σχέση με τις  αξίες.
Πιο συγκεκριμένα:
·         Εθελοντισμός και συνεργασία (τα άριστα αποτελέσματα μέχρι σήμερα των δράσεων οφείλονται στη συνεργασία όλων αυτών, εκπαιδευτικών, γονιών και τοπική κοινωνία που ασχολήθηκαν και ασχολούνται εθελοντικά)
·         Υπευθυνότητα (τα 1700 παιδιά μέλη έχουν αγαπήσει τον χώρο  και , νοιώθουν υπεύθυνα για τα βιβλία που δανείζονται και βάζοντας στόχους για τους επόμενους δανεισμούς)
·         Σεβασμός στη διαφορετικότητα (κατά τη διάρκεια αυτών των τριών χρόνων λειτουργίας υπήρξαν τακτικές συναντήσεις και δράσεις με τα παιδιά του ΟΔΑΖ και ΚΔΑΠ σε συνεργασία με τους ψυχολόγους,  κοινωνικούς λειτουργούς και τις εθελόντριες της βιβλιοθήκης).
·         Σεβασμός στην αξία της τοπικής μας ιστορίας ( 2500 παιδιά έχουν ξεναγηθεί με βιωματικό τρόπο τα πρωϊνά στο  μουσείο με την μουσειοσκευή που δημιουργήθηκε από εθελοντές εκπαιδευτικούς διατηρώντας έτσι την ιστορία και το έργο του Ζακυνθινού συγγραφέα Γρηγορίου Ξενόπουλου).
·         Διατήρηση και καταγραφή των λαϊκών μας παραμυθιών (με την δράση «το παραμύθι τση νόνας και του νόνου» τα παιδιά εικονογραφούν τα ζακυνθινά παραμύθια που ακούνε από τους καλεσμένους παππούδες και γιαγιάδες)
·          Αξίες στη παράδοση( μηνιαία αφιερώματα στα ήθη έθιμα και στις παραδόσεις του νησιού μας μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις πρωϊνές και κυρίως απογευματινές).
·         Αξία στη ταυτότητα του κάθε λαού( παραμύθια από τις Βαλκανικές χώρες με γονείς και στόχο τη γνωριμία του πολιτισμού τους αλλά και τον σεβασμό της συνύπαρξης )
·         Σεβασμός στο περιβάλλον (με δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα και ευαισθητοποίησης των μικρών παιδιών )
·         ΑΓΑΠΗ
·         ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
·         ΕΙΡΗΝΗ (δράσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα από τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας)


Έτσι λοιπόν η Ξενοπούλειος παιδική βιβλιοθήκη είναι μια βιβλιοθήκη ΑΞΙΩΝ γιατί στηρίζεται στην ΑΓΑΠΗ και στη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ

Ευχαριστούμε τους χορηγούς του συνεδρίου και τον Δήμο για τη πρωτοβουλία και τη στήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου